Taşınabilir SSD Nedir? Taşınabilir SSD Kullanımının Avantajları

Günümüz dünyasında veri depolamak ve verileri güvenli bir şekilde kullanmak oldukça önemli bir konu. Bu nedenle de veri depolama birimi olarak SSD yani Solid State Drive – Katı Hal Sürücüsü tercih ediliyor. Sabit disklerin yerini alan ve özel taşınabilir veri depolama birimi, kompakt tasarımıyla hayatı oldukça kolaylaştırmaktadır. Peki, taşınabilir SSD tam olarak size ne gibi avantajlar sağlar? Gelin birlikte bakalım.

Sabit ve eski disklere nazaran neredeyse 100 kat daha hızlı çalışan SSD diskler artık daha fazla tercih edilmektedir. Veri yoğunluğu ve hızın oldukça önemli olduğu bu günlerde siz de taşınabilir SSD disklere geçmek istiyorsanız, tüm detaylara hakim olmanız önemlidir.

SSD Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

taşınabilir ssd nedir?
Taşınabilir SSD kullanmanın size sağlayacağı avantajlar şu şekildedir:
  • SDD modellerinin en büyük avantajı, hızıdır. Geleneksel sabit disk sürücülerine göre uygulamaları daha hızlı bir şekilde açmanızı sağlar. Bu sayede işletim sisteminin hazır olma süreci de kısalmaktadır. Bilgisayarınızı açtıktan çok kısa bir süre sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca program ve oyunların çoklu şekilde açılmasında da oldukça yardımcıdır.
  • Plakalı geleneksel sürücülerden farklı olarak SSD diskler, pek çok farklı noktada bulunan verilere çok hızlı erişim sağlar. İşletim sistemi dahil tüm uygulamalara düşük gecikmeli okuma ve arama zamanları ile ulaşabilirsiniz. SDD ortalama  0,1m.s’nin altında erişim zamanı sunmaktadır.
  • İçerisinde mekanik parça bulunmayan SSD modelleri, rastgele okuma ve yazma hızında oldukça yüksek verim sunar. 500 MB/SN değerini geçen birçok model bulunmaktadır. SSD modellerinde veriler, elektriksel olarak depolanmaktadır ve adrese direkt olarak iletilmektedir.
  • Hareketli parçaları olmadığından geleneksel sabit disk sürücüler gibi aniden bozulma ihtimalleri oldukça düşüktür.
  • Tahmini olarak 2 milyon saat kullanım ömrü sunan SDD modelleri, sabit disklerden 10 yıla kadar daha fazla sürede veri saklayabilmektedir.
  • Nem, ısı ve basınç gibi geleneksel sabit disklerin çalışmasını engelleyen birçok durumda SSD diskler çalışmaya devam etmektedir. Ayrıca veri depolamada daha yüksek güvenlik sağlamaktadır.
  • Geleneksel disklere göre daha sessiz çalışan SSD modeller, daha az güç tüketmektedir. Daha az güç tüketimi aynı zamanda ısı sorunu yaşanmamasını sağlar. Ek olarak mekanik disklere göre sarsıntılara karşı daha dayanıklıdır.
  • Kompakt tasarımları sayesinde istenilen her yere rahatça taşınmaları büyük avantaj sunar. Verileri rahatça istediğiniz alanda kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

hard disk
Taşınabilir SSD modelleri hakkında en çok merak edilen konuları aşağıda bulabilirsiniz.
  • SSD modellerinin dezavantajları nelerdir?

Belirli bir yazma kapasitesi bulunan SSD modelleri, bu kapasiteye geldiğinde kullanamaz hale gelir. Ayrıca veri kurtarmak SSD modellerinden oldukça zordur. Fiyat olarak da geleneksel disklere nazaran biraz daha pahalıdır.

  • Neden taşınabilir SSD kullanmalısınız?

Tüm verilerinizi laptop, masaüstü bilgisayar veya tabletlerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hem yüksek hız hem de yüksek güvenlik sunan taşınabilir SSD modelleri, USB boyutundaki tasarımıyla da avantaj sağlar. Okuma ve yazma kapasitesi oldukça yüksek olmasına rağmen enerji tüketimi oldukça azdır. Ayrıca arızalanma ve veri kaybetme riski de oldukça düşüktür.

  • SSD ne kadar hız sunar?

Zamandan tasarruf etmenizi sağlayan SSD modelleri, saniyede 550 MB’a varan okuma ve 500 MB’a varan yazma hızı sunan modellere sahiptir. Markaların sunduğu ürünlere göre değişen bu değerler, fiyatlandırmada da etkilidir. Ürün satın almadan önce açıklamalarına bakarak yazma ve okuma hızları hakkında bilgi edinebilirsiniz.